HOTEL VIVRE

HOTEL VIVRE

Ciki az absztinencia?

Avagy miért gáz nemet mondani az alkoholra?

2019. szeptember 09. - hotel vivre

Azon filozofálgattam már jó ideje, miért ciki nemet mondani az alkoholra, mikor szembejött Celeste Yvonne története. Celeste mindennap megküzd a függőségével, és már két éve egyáltalán nem iszik.

Viszont minden egyes nap kifogásokat kell gyártania, mikor megkérdezik, miért nem akar szeszes italt fogyasztani. Tudni kell Celeste-ről, hogy nem szeretné a környezete orrára kötni, hogy éppen leszokóban van, és sajnos az ő ismerősei sem elégednek meg azzal a válasszal, hogy kösz, most nem kérek alkoholt.

Én már lassan négy éve csak ritkán iszom, akkor is keveset (na jó, kivéve a karácsonyi céges bulin). Ezért pontosan tudom, milyen, mikor azt hiszik, terhes, beteg vagy egyszerűen csak rosszfej vagyok, mert nem kérek alkoholt. Már sokszor azt is rossz szemmel nézik, ha egy este alatt csak egy pohár bort iszom, és nem vágok be félóránként egy tripladupla töményet semmiből.

celeste_1.jpg

Miért? Miért kell mindig mindenkinek bor, sört, vodkamartinit, duplaviszkit innia?
Még kora délutáni rendezvényeken is furcsán néznek rám, ha bor helyett almalevet iszom.
Mikor elkezdem magyarázni, amit igazából nem is kéne: nem, nem vagyok terhes, csak nem szeretnék kapatosan hazaérni a gyerekemhez, még a végén nem tudom egyik Legót a másikra pakolni, csak legyintenek: jaj, hagyjad már!

Nem ritka, hogy még a baráti kör is lecserélődik, mikor valaki úgy dönt: néhanapján vagy egyáltalán nem alkoholizál. Ciki ugyanis nem inni, ha összegyűlik esténként a baráti társaság, ciki nem inni a strandon és ciki nem inni első randin sem. Hát hogyan fognak azok a gátlások oldódni akkor, kérem?

De visszatérve Celeste történetére: az édesanya úgy döntött, mivel fél elmondani a környezetének, hogy meggyűlik a baja a piával, ezért elmondta az egész világnak. Instagramján létrehozott egy olyan közösséget, aminek követői nap mint nap segítik egymást, hogy megküzdjenek a legnagyobb kihívójukkal: önmagukkal.
Ők már mernek nemet mondani, már csak nekünk kell megtanulnunk!

celeste_2.jpg

fotókredit: www.instagram.com/theultimatemomchallenge/?hl=hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hotelvivre.blog.hu/api/trackback/id/tr115055368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompus 2019.09.10. 18:35:55

Ez hülyeség. Elég fura barátai, kollégái vannak ha mindennap isznak.
Én még sohasem voltam olyan társaságban, ahol magyarázkodni kellett volna azért, mert valaki nem iszik alkoholt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.10. 18:42:50

Ismerős a dolog. Én ugyan nem tudok leszokni az alkoholról, mert soha nem is szoktam rá, de nekem is kifogásokat kell gyártanom, miért nem iszom. A legrosszabb az, amikor azzal jön valaki, hogy ne sértsem meg azzal, hogy nem iszom meg vele egy - amiből aztán természetesen több lenne - ezt vagy azt.

Márpedig inkább vállalom a sértődést, de nem fogok senkivel inni, mert ha egyszer megteszem, akkor már legközelebb is elvárják, innen pedig egyenes út vezetne az alkoholizmusba. Mert valószínű ugyan, hogy nálam nehezen alakulna ki a függőség - a dohányzásról is 4 év után a legkisebb szenvedés nélkül leszoktam -, de inkább nem akarom kipróbálni.

CCnick 2019.09.10. 19:23:14

Huszonsok éve nem iszok és ez soha nem volt ciki pedig iszunkhányunkbelefekszünk kultúrkörben mozgok.

datam 2019.09.10. 19:28:10

Italnagykerben dolgozom... Rendesen hülyének néztek, amikor először mondtam, hogy egyáltalán semennyi alkoholt sem iszok. Kb négy éve kezdtem csökkenteni a haverokkal történő bandázás során legurított vbk, illetve pálinka mennyiségen, 2 éve nulla szintre értem, amit azóta is tartok, remélem koporsóig sikerül. Nem szoktam magyarázkodni, nem kérek és kész. Tűnjek rossz fejnek, nem érdekel. Általában azért nem szoktam az lenni, mert buliból hazafele mindig jól jön, ha van egy sofőr...:)

Betteli 2019.09.10. 20:03:09

Nekem nagyon sokat kellett már magyarázkodnom. A "ne sérts meg" beszólásra valami olyasmit szoktam mondani, hogy "TE ne sérts meg azzal, hogy megmondod, mit csináljak / eldöntöd helyettem, hogy mit teszek a saját számba! " :)
Mellesleg pár éve allergiás lettem az alkoholra: kb. 1 egységnyi fogyasztás után bedagad a szám és viszket a torkom. Szóval köszi, inkább nem fulladok meg. Na ha ezt elmondom, akkor jönnek a sikolyok, hogy úristen, hogy lehet így élni...mintha ez lenne az életem legnagyobb problémája... Elképesztő.

Emmett Brown 2019.09.10. 20:03:54

Azért ciki nem inni, mert pont úgy tűnsz tőle mint egy exfüggő (annak akkor ezek szerint tényleg ciki lenni, hiszen a csaj sem vállalja fel, pedig ő aztán kurvamenő, instája is van, meg követői is), aki ha elkezd inni, akkor nem tud leállni 2 pohárnál, hanem ameddig a kezét a szájához bírja emelni addig vedel.

apro_marosan_petergabor 2019.09.10. 20:17:02

Nem kell magyarázni.
De blogot is felesleges írni a témáról.

Fülig José 2019.09.10. 20:31:07

atyagatya..há' minnyá könnybe lábad a szemem a sok szentfazéktól, istenúccse...
idióta,komplexusos banda.

CCnick 2019.09.10. 20:34:49

@Fülig José: jól megmondtad, erre igyál egyet

Fülig José 2019.09.10. 20:34:54

@Emmett Brown: hát ha ez a nyüzüge csaj életében egy löket páleszt lenyelt, dögöljek meg. ez valami feltünési viszketegségben szenvedő, unatkozó, dögvész családanya, aki az 1234567. variációval próbál hírös lenni, 3 percre.
tök kamu a sztori.

2019.09.10. 20:45:59

azt kell mondani, hogy:
- Nem ihatok a szívem miatt
- ???
- Ha elkezdem, nincs szívem abbahagyni

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.10. 21:19:14

@Fülig José:

Tudom, hogy hihetetlen, de vannak emberek, akik alkohol nélkül is jól tudják érezni magukat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.10. 21:20:32

@Betteli:

"kb. 1 egységnyi fogyasztás után bedagad a szám és viszket a torkom"

Mennyi az az egy egység?

Fülig José 2019.09.10. 21:24:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ez rád nyilván nem vonatkozik, különben nem vonyítanál itt, magyarázva a bizonyítványod. mint a többi nyomi.

Almandin 2019.09.10. 21:30:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én hasonlóan vagyok. Sose voltam nagyivó meg alkoholista, de az elmúlt kb. 10 évben nem nagyon fogyasztok alkoholt. Az elmúlt 2 hónapban egy szelet alkoholos krémmel töltött csokoládé volt az egyetlen alkoholos dolog, ami a számba került.
Ennek két oka van: az egyik, hogy hajlamos vagyok függőségekre. Koffein-és édességfüggés már kialakult, az utóbbiról nem ártana lejönnöm, mert sok a cukorbeteg a rokonságban. Meg tudok állni az alkohollal, de tartok attól, hogy ha rendszeresen fogyasztanám, elvonási tünetek jönnének. Életemben kb. kétszer rúgtam be, olyan alkoholundort kaptam, hogy csak na (kis mennyiségben azért jöhet). Ha sört veszek, inkább alkoholmenteset, mert abból jól be lehet inni (a sör ízét szeretem).
Van, hogy társaságban azért nem iszom alkoholt, mert mondjuk épp fájdalomcsillapítót vettem be, vagy az a veszély fenyeget, hogy pár órán belül be kell venni, és ezt el is mondom, ha tukmálós a társaság. Ha épp nincs fájdalomveszély, akkor el szoktam fogadni egy kevés alkoholt.
Absztinens nem vagyok, nem is szeretnék az lenni, de nagyon csínján bánok a szesszel.

Almandin 2019.09.10. 21:32:21

@Fülig José: Szerintem meg az a nyomi, aki szerint mindenkinek muszáj folyton inni.
Egy absztinens vagy ritkán, keveset ivó miért lenne nyomi? Valószínűleg egészségesebb az alkesz vagy félalkesz embereknél.

Fülig José 2019.09.10. 21:38:15

@Almandin: wááá, miről zagyválsz ember?! egészségesebb?? ti, nálam??? olvasod a kommenteket, vagy az se megy? cukorfalat, ha csak fele annyira egész vagy mint én, mar nyertél. de ne reménykedj.
sok komplexusos f.sz, ilyenolyan agyi zárlattal oszt mind arra jut, hogy mer a pija....debezzeg most maj minden dejólesz.
aha...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.10. 21:45:51

@Almandin:

Én soha nem voltam nagy sörbarát, de amióta megjelentek az alkoholmentes citromos sörök, elég sokat iszom ilyeneket. Nem a reklém helye, de nekem a Dr... és a Sop... 0.0%-os citromos sörei jönnek be leginkább.

Ami az édességfüggést - pontosabban csokoládéfüggést - illeti, az nálam már gyerekkoromban kialakult. :) Igyekszem tudatosan visszafogni magam, mert a vércukrom a max. közelében jár (a családban nem tudok cukorbetegről), de időnként kirúgok a hámból, olyankor 2-3 tábla 10 dekás is lemegy. :D

Fülig José 2019.09.10. 21:51:13

@Almandin: eltévesztetted a házszámot koma. itt a nempiásokról szól a fáma. az uncsinéni, akit "tukmálnak" piával.. szegínyt... höhö.
hát ilyen még a világon nem volt, hogy egy dögvész antialkeszt a krimóban az ezres sörrel meg a kétezres tüskével traktáljanak... rémusz bá' meséi.
annyira hiteles mintha én nyilatkoznék a

Fülig José 2019.09.10. 21:53:18

@Fülig José: szárnyasbetétről. fogalmam se hozzá, de jól hangzik.
(lemaradt az imént)

CCnick 2019.09.10. 22:41:26

@Fülig José: Ma azért már ne igyál többet

kacsa. 2019.09.10. 22:49:34

Ha valaki egyáltalán nem iszik, azt egy fix baráti kör idővel általában megszokja (vagy ő keres másikat). Amit még - tapasztalatom szerint - könnyebben elfogadnak, az ha a vezetésre, gyógyszerre, esetleg munkára hivatkoznak. Nőknél szintén könnyebben veszik, ha éppen nem akarnak inni, bár a terhességet firtató kérdést nagy eséllyel megkapják. Eddig egyszer volt olyan, hogy közöltem, hogy nem iszom és mégis kitöltötték a poharamba, de azt látványosan otthagytam. Utána békén hagytak.
Amit én problémának látok az amikor egy férfi nem akar inni: ha egyáltalán nem iszik, az nem férfias, ha nem akar többet inni és körök vannak, akkor abból nehéz úgy kimaradni, hogy ne vádolják meg piponyasággal, ne jöjjenek azzal, hogy megsérti a másikat és hasonlók. A köröknél viszont sokszor nem az egyén szabja meg, hogy mit iszik és milyen tempóban, úgyhogy nagyobb eséllyel viszi túlzásba az ivást.

Bambano 2019.09.11. 01:06:12

szerintem nem ciki azt mondani, hogy nem kérek, csak munkás. jön a félrészeg, mondom, hogy nem kérek, tukmál, erőlködik, stb. a vége időnként az, hogy olyan csúnyán kell rá nézni, hogy megértse, verés lesz belőle, ha nem takarodik.

a nagyobb probléma szerintem az, amikor a társaság véralkohol szintje kezd nagyon különböző lenni. mit beszélgessek egy részeggel? vagy kötözködni kezd, vagy átmegy szófosásba, összefüggéstelen handabandába.

a másik probléma, mikor jön a duma, hogy akkor te leszel a sofőr. nem, nem leszek, az autómon nincs taxi embléma. berúgtál, oldd meg.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2019.09.11. 06:50:38

@Fülig José: te szimplán trollkodsz, vagy ez teljesen komoly amit itt előadsz?

akati1984 2019.09.11. 07:25:05

A legegyszerubb valasz, ha kinalnak: Autoval jottem, vezetek. Ennyi! Teljesen ertelmetlen magyarazni, hogy miert nem iszol, ha vki ittas vagy szeret inni, ugysem erti meg.

erol 2019.09.11. 09:34:26

Szívesen cserélnék ismerősi kört a posztolóval, nálam pont fordítva van, engem azzal piszkálnak miért piálok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.11. 10:12:30

15-20 éve ez volt a kávéval is. Magyarázni kellett, hogy az ember nem kér kávét.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2019.09.11. 10:16:43

Mi a szent szarkalábért lenne ciki? Volt olyan évfolyamtársunk (agráregyetemen!) aki teljesen absztinens volt. Senkit nem érdekelt, baromi jó arc volt, mindenki tisztelte a döntését és soha senki nem kérdezte, mi az oka. Nem kell kényszeresen magyarázkodni. Ha valaki nem iszik, hát nem iszik. Ha a baráti kör ezen rugózik, akkor az nem baráti kör, csak egy rakás idióta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.11. 11:05:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Antialkoholista vagyok, de nem fanatikus, azaz hajlandó vagyok inni, ha van valami esemény.

De alapesetben sose iszom alkoholt, csak úgy nem szeretem, pl. nem szeretek sörözni.

Azt még elfogadják, hogy alig iszom, de azt, hogy vizet iszom sör helyett már nehezen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.11. 11:43:40

@MAXVAL bircaman közíró:

Én sem vagyok fanatikus, nagy ritkán ugyan, de megfelelő alkalom esetén én is megiszom egy kis pohár bort. A sörért nem vagyok oda, a citromos alkoholmentes sört is csak azért iszom, mert abszolút nem érződik rajta a sör íze. :)

Ha már, akkor inkább egy kis pohár félédes vörösbor. Azért a fogyasztásomra jellemző, hogy szilveszterkor felbontottunk egy 7 decis üveg vörösbort, a baráti házaspárral négyesben megittuk a felét, a másik fele ment a hűtőbe és március végén fogyott el. :D

Tőlem is elfogadták már, hogy társaságban SEM iszom, ez a "ne sérts meg azzal, hogy nem iszol velem" téma akkor szokott előjönni, amikor valaki már erősen felöntött a garatra, vagy új emberrel. Egy kis dunántúli faluban lakunk, azt a társaságot kell elfogadni, azokkal kell jóban lenni, akik itt vannak, nem lehet úgy megválogatni az embereket, mint tudtuk Budapesten.

sako 2019.09.11. 11:49:46

Nekem nagyon fura tapasznyalatom van ezzel kapcsolatban:
Annó, megboldogult kölyök (értsd: késő tizen/kora huszonéves) koromban rock/metál bulikon, koncerteken a vad kőkemény (és sokszor meglehetősen illuminált) rocker közösség szó nélkül elfogadta, ha mondtam, hogy kösz, nem, inkább csak kólázom.
Ma, lassan már ötvenesként a "konszolidált értelmiségi munkahelyi közösség" már sokkal nehezebben képes ezt elfogadni, amikor olyan alkalom van. Néha már tényleg erőszakosan kell fellépni, hogy "MONDOM, NEM ISZOM, B.MEG!"

Sir Galahad 2019.09.11. 12:40:14

Nem ciki, csak szokatlan. És az emberek többsége már csak olyan, hogy ha szokatlan dologgal találkozik, akkor rákérdez.

inteligencs elenzeki 2019.09.11. 12:43:40

Ezer ok lehet arra, hogy valaki miért nem iszik. Egyszerűen pl. az, hogy nem bírja, vagy a szervezete nagyon megbünteti érte. Vagy esetleg, annyira, olyan hamar, és olyan mértékben elveszíti az önkontrollt, hogy aztán ciki a dolog, és ezért inkább nem megy bele (tisztelet neki ezért).
Az én ismeretségi körömben is van olyan ember, aki egyáltalán nem iszik, de senki nem cseszteti bulikon, hogy miért nem piál. Az ő dolga, és ha így érzi jól magát, akkor ennyi, és kész.
Én szoktam a bulikon fogyasztani, de már nagyon régen nem voltam csont részeg. Szerintem is akkor jó egy buli, ha az ember azért emlékszik arra, hogy mi történt.
Amúgy az alkohol jó feszültség oldó, feldob, és segít levezetni a gőzt. Röpködnek a poénok, jó a hangulat. Persze erre hangsúlyosan vonatkozik a Buddha jó tanácsa, "mérsékletesség mindenben".

Sir Galahad 2019.09.11. 12:47:35

@Bambano: A példa, amit hoztál, annak a leírása, amikor már nem az ember beszél, hanem az alkohol - az illető olyankor már csak gazdatest :)

qwertzu 2019.09.11. 13:19:54

Nálunk is van a munkahelyen, aki nem iszik, és én teljesen megértem. De hogy hogyan képes elviselni, mitöbb jó képet vágni, céges bulikon teljesen elázott emberek masszív szófosásához, na azt nem tudom elképzelni.

inteligencs elenzeki 2019.09.11. 13:32:34

@Bambano:

"a másik probléma, mikor jön a duma, hogy akkor te leszel a sofőr. nem, nem leszek, az autómon nincs taxi embléma. berúgtál, oldd meg."

Fiatal koromban, volt a társaságunkban egy fickó, ő még fel is ajánlotta, hogy ő úgysem iszik, majd ő lesz a sofőr oda, vissza. A mai napig nem értem mi volt neki ebben a jó, senki nem presszionálta ez irányban, csajt viszont egyszer nem szedett fel. Ha mégsem ért rá, akkor csak odáig volt sofőr, aztán volt hogy a kocsiban aludtunk 5-en :)))

habodo 2019.09.11. 13:37:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mezítláb is lehet futni, de futócipőben jobb. Józanul is jól tudom érezni magam egy buliban, de alkohollal jobb.

_B_ 2019.09.11. 14:10:24

Keveset, ritkán inni nem ciki.
Absztinensnek lenni pont olyan agymenés, mint vegánnak. Semmi értelme, vagy feltűnési viszketegség, vagy valami komoly pszichológiai probléma áll a háttérben. Sok absztinens gyerekkori trauma miatt nem iszik, vagy azért mert alkohol hatására előjön az igazi énje, ami vállalhatatlanul gáz.

Void Bunkoid 2019.09.11. 14:17:07

Nem kell ezen forogni, én sem iszok általában (csak nagyon ritka alkalmakkor, akkor is csak keveset-udvariasságból, és fröccsnél töményebbet sosem), aztán amikor valaki hőbörög, hogy na de mán, akkor mindig én válaszolok hogy de naaa, akkor lécci te is edd már meg a húslevesből a csirkelábat, meg a rántott velőt, meg a pacalt, mer' az nem is férfi, aki ilyent nem eszik meg, persze egyből a jön a berzenkedés hogy fúj, csakis a csirkemell, hát milyen állat vagy te hogy ilyeneket eszel. Én meg simán, hogy hát te meg, hogy önként túladagolsz egy de facto idegmérget? :)

qwertzu 2019.09.11. 14:29:27

@Void Bunkoid: Velem bajba lennél, mind a hármat megeszem.

Bambano 2019.09.11. 15:38:14

@qwertzu: amikor alkalmazott voltam, akkor a céges bulikat vagy kihagytam kompletten, vagy leléptem az elején. volt például, hogy 2-3 napos "ottalvós" tréningről esténként mindig hazamentem, reggel meg vissza. jóóó nagy balhékat kerültem ki ezzel.

amióta vállalkozó vagyok, azóta nem merül fel ez a kérdés.

Bambano 2019.09.11. 15:39:20

@_B_: marhaság. én például azért nem iszom, mert azonnal borzalmas fejfájásom lesz tőle.

F.E.K. 2019.09.11. 16:19:38

@_B_: Az teljesen lehetetlen hogy simán nem kívánja valaki az alkoholt?

inteligencs elenzeki 2019.09.11. 16:24:35

@F.E.K.:

"Az teljesen lehetetlen hogy simán nem kívánja valaki az alkoholt?"

Egyáltalán nem lehetetlen. Az viszont elfordul, hogy helyette füvezik. :)

MEDVE1978 2019.09.11. 16:34:52

Nem szoktam noszogatni az embereket, hogy igyanak, mert már rég megismertem egy párat, aki nem teszi és mégis jól szórakozik. Szerintem ez ilyen tinédzser vagy huszonéves kor eleje, amikor azért cseszegetnek a társaságban, hogy nem iszol, igyál már. Később ez már nem divat.
Mondjuk engem nem is kellett sosem kérlelni... :)
Van egy pár kolléganőm, aki nem iszik az éves karácsonyi bulikon, nekik mondtam, hogy csak a saját kedvükért tegyék, nem fognak lelazulni és milyen csúnya és unalmas látvány lesz a sok részeg ember a táncparketten. De rájuk sem tukmáltam, a lényeg, hogy érezzék jól magukat.

CCnick 2019.09.11. 16:37:42

@Comte de Gippaud: "Röpködnek a poénok, jó a hangulat." jellemzően azok a poénok amik a részeg csapatban röpködnek csak részegen jó poénok. Ha meg a piától jó a hangulat akkor az egy szar buli amit a pia tesz elviselhetővé.

CCnick 2019.09.11. 16:40:32

@_B_: íme az ujabb alkoholista

_B_ 2019.09.16. 12:23:54

@CCnick: "Ha meg a piától jó a hangulat akkor az egy szar buli amit a pia tesz elviselhetővé"
Ekkora élettapasztalattal nem akarsz valami bölcsességi tréninget indítani? :D
Az alkohol MÉRTÉKKEL fogyasztva segíti a "bulizást". Kicsit oldja a gátlásokat (nem összeszokott társaságban előny), kicsit le tudod szarni ha elviselhetetlen a tömeg, kicsit le tudod szarni, ha túl hangos a zene, stb...
A buli attól lesz jó, hogy jó haverokkal vagy. Jó arcokkal kb midndegy hol vagy, nincs szar buli.
Az alkohol csak ad egy kis pluszt emellett. De ha szarul érzed magad, azt is felerősíti, szóval a világmegváltó elméleted alapjában hibás.
süti beállítások módosítása